Naslovnica Novosti Osnivač Patagonie poklonio je svoju tvrtku vrijednu 3 milijarde dolara

Osnivač Patagonie poklonio je svoju tvrtku vrijednu 3 milijarde dolara

Gorštaci
Yvon Chouinard

Yvon Chouinard, osnivač Patagonie, objavio je da njegova obitelj poklanja ovu izuzetno profitabilnu tvrtku za proizvodnju odjeće (penjanje, surfanje, skijanje i snowboard, planinarenje, trčanje…). Umjesto prodaje tvrtke vrijedne 3 milijarde dolara, obitelj je donira posebno osmišljenom skupu zaklada i neprofitnih organizacija.

Zaklada i neprofitne organizacije osigurat će da se dobit tvrtke od oko 100 milijuna dolara godišnje koristi za borbu protiv klimatskih promjena i pomoć nerazvijenim zemljama diljem svijeta.

Patagonia će nastaviti poslovati kao privatna, profitna korporacija iz svog sjedišta u Venturi, CA.

VIDEO: Povijest Patagonia branda?

Tko je Yvon Chouinard?

Chouinard je bio jedan od vodećih penjača “zlatnog doba Yosemite penjanja” (Golden Age of Yosemite Climbing). Bio je jedan od protagonista filma snimljenog o tom razdoblju: Valley Uprising (2014). Sudjelovao je u prvom usponu na Sjevernoamerički zid (North America Wall) 1964. godine (s Royal Robbinsom, Tomom Frostom i Chuckom Prattom), bez upotrebe fiksnih užadi. Sljedeće godine, njegov i TM Herbertov uspon na Muir zid na El Capitanu poboljšao je stil prethodnih prvih uspona. Chouinard je postao najjači zagovornik važnosti stila, temelja modernog penjanja.

Više na Wikipedia.com

Izvor i slike; Wikipedia, Patagonia.com

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content