Naslovnica Novosti Na Matterhornu u tenisicama, spašen usred noći sa 4200 metara visine

Na Matterhornu u tenisicama, spašen usred noći sa 4200 metara visine

Gorštaci
Matterhorn Helikopter

Prošlog vikenda Air Zermatt pozvan je u pomoć 51-godišnjem Španjolcu koji je zapeo u tenisicama na više od 4000 metara nadmorske visine na istočnoj strani Matterhorna . Operacija je provedena usred noći u nepovoljnim vremenskim uvjetima koji su otežavali spašavanje.

Akcija spašavanja uz maglu i vjetar

Poziv za spašavanje stigao je u kasnim večernjim satima u subotu 10. rujna, oko 22.30 sati. Španjolac je, penjajući se sam, nakon pada ostao visjeti na užetu, na 4200 metara. Posada heikoptera uspjela ga je uočiti, no spašavanje nije bilo moguće zbog magle i jakog vjetra. Penjača je zbog toga uhvatila panika .

Liječnici u hitnoj, tehničari spasioci iz Zermatta i njegova majka pokušali su ga smiriti telefonom . U međuvremenu su spasioci neprestano pratili vremenske uvjete kako bi procijenili pokušaj spašavanja.

Oko 3:30 ujutro helikopter Air Zermatta sa spasilačkim tehničarom konačno je uspio poletjeti u smjeru Matterhorna. Evakuacija je, unatoč teškim vremenskim uvjetima, završena vitlom.

Španjolac, lagano odjeven i u tenisicama, srećom je prošao samo sa laganim ozeblinama na prstima.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content