Naslovnica Novosti Obnovljen Put prijateljstva: nakon 48 godina ponovo se može planinarskom stazom koja spaja hrvatsku i slovensku stranu planine.

Obnovljen Put prijateljstva: nakon 48 godina ponovo se može planinarskom stazom koja spaja hrvatsku i slovensku stranu planine.

Gorštaci
Obnovljen Put prijateljstva: nakon 48 godina ponovo se može planinarskom stazom koja spaja hrvatsku i slovensku stranu planine.

U subotu 8. srpnja na Platku je održana svečanost povodom obnove Puta prijateljstva Snežnik – Snježnik. Obnovljeni Put otvoren je u nazočnosti hrvatskih i slovenskih planinara te predstavnika regionalne i lokalne uprave s obje strane granice. Planinsku zvezu Slovenije predstavljao je predsjednik PZS-a Jože Rovan, a Hrvatski planinarski savez predsjednik HPS-a Darko Berljak.

Na svečanosti je istaknuto da su Slovenija i Hrvatska susjedne zemlje, kroz povijest u raznim državnim odnosima, danas obje države članice Europske unije. Međusobna geografska blizina oduvijek je upućivala ljude na međusobne kontakte na svim poljima ljudske aktivnosti, privredi, umjetnosti, znanosti, pa tako i u interesima za planinsku prirodu i odlaske u planine. Od davnina postoje putovi u graničnim planinama kojima se može prijeći s jedne strane planine na drugu, iz jedne zemlje u drugu. Najljepši od tih putova postali su markirani planinarski putovi i kroz godine njima su prošle tisuće hrvatskih i slovenskih planinara. Kada je riječ o planinarskim putovima, značajno je istaknuti da već više od stotinu godina (od 1922.) u Sloveniji i Hrvatskoj planinari koriste jedinstvenu crveno-bijelu markaciju, koju je u uporabu uveo slovenski markacist Alojz Knafeljc.

Ideja povezivanja Snježnika i Snežnika

Prije 55 godina – 1968. godine – PD Rogaška Slatina, PD Kunagora Pregrada i PD Strahinščica Krapina osnovali su prvi službeni međunarodni put. To je bila Štajersko-zagorska krožna pot.

Ideja povezivanja Snježnika i Snežnika nastala je već otprilike u to vrijeme, a prva markacija nove planinarske obilaznice nazvane Put prijateljstva Snežnik – Snježnik postavljena je 5. srpnja 1974. kao dio proslave 100. godišnjice planinarstva u Hrvatskoj i ondašnjoj Jugoslaviji. U Planinskom vestniku 1975. poznati slovenski planinar Vojko Čeligoj zabilježio je da je put Snežnik – Snježnik simbolično otvoren godinu dana poslije, 6. srpnja 1975. zajedničkim iscrtavanjem markacija na vrhu slovenskog Snežnika. Tada je bio tiskan i dvojezični dnevnik s opisom puta, a za sve koji su obišli put bila je namijenjena posebna značka.

Osnivanje prekograničnih putova nastavilo se osnivanjem takozvanih Bratskih planinarskih putova. Godine 1980. Meddruštveni odbor Ljubljana i Planinarski savez Zagreba osnovali su Bratski planinarski put Ljubljana – Zagreb, a 1983. Meddruštveni odbor Ljubljana i Općinski planinarski savez Rijeka osnovali su Bratski planinarski put Rijeka – Ljubljana, koji je također završavao na Platku.

Naravno, svo vrijeme razvijali su se kontakti i poznanstva hrvatskih i slovenskih planinara koji su prerasli u prava, istinska prijateljstva. Pojedina planinarska društva svoje su veze potvrdila bratimljenjem i potpisivanjem sporazuma o suradnji. Suradnja se posebno produbljuje kroz često posjećivanje pohoda koje organiziraju slovenska i hrvatska planinarska društva. Zanimljivost je da na Rusovom pohodu na Medvednici slovenski planinari čine trećinu svih registriranih sudionika. Posebno značajnu ulogu u posljednjih 20-ak godina u povezivanju hrvatskih i slovenskih planinara ima Kulturno prosvjetno društvo Bazovica u Rijeci, koje od osnutka 2002. ima planinarsku skupinu. Članovi Bazovice su većinom učlanjeni u oba saveza preko planinarskih društava riječkog područja i preko PD-a Snežnik u Ilirskoj Bistrici.

Stanje mirovanja

Osamostaljenjem Slovenije i Hrvatske 1991. put Snježnik – Snežnik bio je stavljen u stanje mirovanja jer ga je privremeno prekinula državna granica, ali hrvatsko-slovenske planinarske veze nikada nisu bile prekinute niti su oslabile. Još od osamostaljenja naših država PZS i HPS angažirali su se za uspostavu planinarskih prijelaza na državnoj granici, no zbog strogih pograničnih pravila nisu postojale odgovarajuće okolnosti za to ostvarenje. Tek 2023. ukidanjem schengenske granice ispunjeni su ponovno uvjeti za obnovu prekograničnih planinarskih putova. HPS i PZS snažno podupiru obnovu putova i suradnju pograničnih društava. Štoviše, sa ciljem unaprjeđenja sigurnosti u našim planinama kroz svoje ugovore i projekte s ministarstvima turizma savezi su osigurali planinarskim društvima s obje strane granice potreban materijal, alat i pribor za uređenje planinarskih putova. U obraćanjima na otvorenju obnovljenog Puta prijateljstva istaknuta je zahvalnost Ministarstvu turizma i sporta na potpori uređenju planinarskih putova, kao i svima drugima koji podupiru obnovu prekograničnih putova.

Predsjednik HPS-a Darko Berljak zahvalio je Planinskoj zvezi Slovenije, PD-u Snežnik Ilirska Bistrica, HPD-u Platak Rijeka, KPD-u Bazovica Rijeka i svim pojedincima, udrugama i ustanovama koji su dali svoj doprinos obnovi Puta prijateljstva.

Zanimljivo je da je Branko Lenić iz Rijeke bio na prvom pohodu sa Snježnika na Snežnik 1975. godine te je tom prilikom sa Snežnika donio kamen i potpisao sve pohodnike. Branko Lemić taj kamen donio je ujedno na otvorenje obnovljenog Puta prijateljstva Snježnik – Snežnik te je simbolično otvorio put.

Izvor hps.hr

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content