Naslovnica Svijet Kakvu buku stvara električna energija? Vatra sv. Elma među vrhovima Aljaske

Kakvu buku stvara električna energija? Vatra sv. Elma među vrhovima Aljaske

Gorštaci

Video koji je nedavno postao viralan na internetu, prikazuje dvojicu planinara na Aljasci i vrlo zanimljiv fenomen. Ono što se na početku čini kao nadnaravni zvuk u stvari ima znanstveno objašnjenje i poznato je stotinama godina.

Zvuk je povezan s intenzivnom električnom aktivnošću u atmosferi – obično olujom, zbog koje je par planinara započeo silazak kako bi izbjegao opasnost.

Vatra svetog Ilijevatra svetog NikoleElmova vatra ili vatra svetog Elma (po svetom Elmu, odnosno Erazmu, zaštitniku pomoraca) je gotovo neprekidno slabo do umjereno električno izbijanje u atmosferi praćeno svjetlošću. U hrvatskoj se tradiciji ta pojava vezuje uz sv. Nikolu, zaštitnika pomoraca i putnika, pa se koristi i naziv vatra sv. Nikole (prvi zapis kod B. Kotruljevića u djelu O plovidbi, 1464). U meteorologiji je u uporabi i naziv vatra sv. Ilije.

Vatru svetog Elma nazvali su pomorci Sredozemnog mora, vjerujući da je taj fenomen posjet Svetog Elma, koji se smatra zaštitnikom pomoraca. Fenomen je zabilježen kao slabi plavi plamen koji se stvorio na vrhu brodskih jarbola. Njegova pojava smatrana je dobrim znakom, budući da se događala u posljednjim fazama silovite oluje, kada su se smirili vjetrovi i valovi.

Ulazeći u znanstvene detalje, ti bljeskovi, koji noću mogu izgledati kao plavkasto-bijela pražnjenja, nemaju nikakve veze s plamenom. To je plazma, plin (atmosferski kisik i dušik) ioniziran u prisutnosti izuzetno velikog električnog polja koje postaje vidljivo oko predmeta, poput brodskih jarbola ili gromobrana, a zatim nestaje za nekoliko sekundi ili minuta.

Sad ćete se zapitati – kakve veze plavi plamen ima s bukom? Ili, zašto u videu ne vidimo plavi plamen koji izlazi iz ruku planinara? Ispada da je razina svjetlosti vrlo slaba i da se teško može percipirati tijekom dana. Postoje video zapisi koji su se dogodili tijekom noći i jasnije prikazuju svjetlosni fenomen. Pogledajte video ispod:

To je dakle vrsta neprekidne električne iskre, slična onoj koja se javlja u ukrasnim plazma globusima ili neonskim natpisima.

Bolje mu se ne diviti previše

Podrazumijeva se da, iako vatra sv. Elma ne može uzrokovati požare ili opekline, zadržavanje i divljenje njegovim učincima nije najispravniji izbor. To je pojava koja često prethodi oluji. Suočeni s vatrom sv. Elma na planini, izbor je samo jedan: brzo započeti spust.

Foto: Pixabay

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više