Naslovnica Novosti K2 – zimski uspon

K2 – zimski uspon

Gorštaci

Turbulentna 2020. godina je mnogima poremetila planove, no dvoje europskih planinara se otisnulo na vrlo zahtjevnu avanturu. Rumunj Alex Gavan (38) te talijanka Tamara Lunger (34) krenuli su u zimskoj sezoni prema vrhu K2. Ovaj vrh, drugi najviši na svijetu te po mnogima i najopasniji od svih, predstavlja izazov sam po sebi. No da bi podigli uloge, odlučili su ispenjati ga zimi bez dodatnog kisika.

Planirana ruta je preko Abruzzi Sput, koja je originalna ruta prvog uspješnog uspona iz 1954. Tijekom aklimatizacije, Tamara i Alex planiraju postaviti 4 kampa, na 6000m, 6750m, 7350m te posljednji na gotovo 8000m.
Dvojac je krenuo iz sela Askole u regiji Baltistan te je planirani dolazak u bazni logor je bio na Staru godinu, nakon hoda od 100 km.

K2 je sa svojih 8611m nadmorske visine jedini osamtisućnjak koji nije ispenjan zimi. Penjače na usponu očekuju stijene, led i temperature daleko ispod nule sa udarima vjetra i do 200km/h.

Tamara Lunger ima iskustva s K2, ona je jedna od 11 žena u povijesti koje su se popele na njegov vrh bez kisika, a to joj je uspjelo 2014. godine. Iza nje su i prvi zimski uspon na Nanga Parbat kao i pokušaji uspona na Manaslu (8156m), Gasherbrum 1 (8080m) te Gasherbrum 2 (8035m).

Alex iza sebe ima uspone na sedam vrhova viših od 8000m, bez kisika. To su Makalu, Gasherbrum 1, Shishapangma, Manaslu, Broad Peak, Cho Oyu i Gasherbrum 2.

Unatoč iznimnoj zahtjevnosti ovog uspona, u njemu neće biti sami. Još bar 24 alpinista, većinom Europljana, kreću na isti uspon. Ove zime, obronci K2 će vrviti aktivnošću.

Izvori: K2: ‘Savage Mountain’ beckons for unprecedented winter climb, Alex Gavan Blog, Alex Gavan and Tamara Lunger Reveal Their K2 Strategy
Foto: Wikipedia

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više