Naslovnica Zanimljivosti Arnold Fanck: Pionir planinskog filma iz 1920-ih

Arnold Fanck: Pionir planinskog filma iz 1920-ih

Gorštaci

Arnold Fanck (06.03.1889. – 28. 09.1974.) bio je njemački filmski režiser, poznat prije svega kao pionir žanra koji će kasnije postati poznat kao gorski film. Fanck je svoja prva ostvarenja snimio u nijemoj eri, kombinirajući svoju ljubav prema filmu sa planinarskom strašću i snimajući dokumentarne filmove koji su publici pružili uvid u dotada rijetko viđene ili zamišljane prizore.

Takvi su filmovi, kasnije i u igranom obliku, stekli izuzetnu popularnost, te lansirali karijere Luisa Trenkera i Leni Rifenestahl.

U doba Trećeg rajha je Fanck ispočetka bio u nemilosti nacističkog režima, da bi za vrijeme Drugog svjetskog rata postao član NSDAP i snimao propagandna ostvarenja. Zbog toga je nakon rata bio proskribiran i neko vrijeme morao za život zarađivati kao drvosječa. Tek godinama kasnije je priznat kao veliki umjetnik i važna ličnost za historiju njemačke i svjetske kinematografije.

Izvor: Wikipedia, Screenshot: Youtube

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content