Naslovnica Svijet Italija: Planinar slomio nogu i sam se spustio sa planine. Ispričao se spasiocima zbog neugodnosti.

Italija: Planinar slomio nogu i sam se spustio sa planine. Ispričao se spasiocima zbog neugodnosti.

Gorštaci

Uslijed pada kamene gromade, planinar je zadobio otvoren prijelom noge. Unatoč bolovima, uspio se spustiti sam.

33-godišnjak je planinario sa prijateljem u Dolomitima, regija Friuli. Na putu su se nalazili dijelovi na kojima se snijeg još nije otopio pa su planinari pokušali naći prolaz među stijenama.

“U jednom trenutku – rekao je jedan od planinara – ne znam kako i odakle spustio se kamen veličine lubenice. Mislim da su ga možda pokrenule životinje, sreli smo ih nekoliko. Vidio sam ga taman na vrijeme da povučem glavu i sklonim se s puta, ali udario me u nogu. Bojao sam se da ne umrem zbog krvarenja i tada sam,unatoč svemu, odlučio krenuti sa spuštanjem. U jednom sam se trenutku onesvijestio i ne znam koliko dugo sam bio tako. Mislio sam na smrt, ali onda sam pomislio na svoju djecu, uzeo sam zadnji energetski gel i nastavio silazak”.

Odmah nakon nesreće, njegov prijatelj, koji nije mogao pozvati pomoć jer nije bilo signala za mobitel, krenuo je pješice po pomoć. Nakon nekih sat vremena pronašao je ljude s automobilom koji su ga odvezli do mjesta sa kojeg je mogao uputiti poziv za pomoć.

Dopo una discesa eroica è stato soccorso un escursionista ferito nelle Dolomiti Friulane ?AGGIORNAMENTO E ADDENDA Oggi…

Objavljuje Soccorso Alpino e Speleologico Friuli Venezia Giulia – CNSASPonedjeljak, 19. srpnja 2021.

Alarmirani su gorski spasioci te je helikopterska služba Suem iz Pieve di Cadoreu krenula u akciju spašavanja.

Spasioci koji su se spremali krenuti u pomoć ozljeđenom, u jednom trenutku su vidjeli kako se ranjeni planinar, trpeći jake bolove, sam spustio sa planine.

Dovoljno je reći da se nesreća dogodila na između 1900/2000 metara nadmorske visine, dok je Pian Fontana na nešto više od 900 metara. Planinar, koji je rekao da je sportaš, savladao je spust od najmanje 1000 metara nadmorske visine sa otvorenim prijelomom noge.

Nakon njegovog povratka, javili su spasiocima u helikopteru da se vrate kako bi ga prebacili u bolnicu. Planinar se čak ispričao helikopterskom spasilačkom timu zbog neugodnosti.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content