Naslovnica Novosti HPS: Školovanje čuvara planinske prirode HPS-a nominirano za UIAA Mountain Protection Award 2022

HPS: Školovanje čuvara planinske prirode HPS-a nominirano za UIAA Mountain Protection Award 2022

Gorštaci
Školovanje čuvara planinske prirode HPS-a nominirano za UIAA Mountain Protection Award 2022

Međunarodna penjačka i planinarska federacija (UIAA) objavila je nominacije za prestižnu nagradu “UIAA Mountain Protection Award” za 2022. godinu. Za nagradu je predloženo ukupno 16 aktivnosti planinarskih saveza iz svih krajeva svijeta, među kojima i tečaj za čuvare planinske prirode HPS-a.

Osnovni podaci o nominaciji edukacije čuvara planinske prirode HPS-a za nagradu UIAA dostupni su na adresi: https://theuiaa.org/uiaa/mpa2022-croatian-mountaineering-association/. UIAA na svim razinama snažno zagovara zaštitu i očuvanje planinske prirode, ističući da upravo planinari koji najbolje poznaju ugrožene planinske prostore, trebaju biti aktivni nositelji zaštite planinske prirode.

Školovanje čuvara planinske prirode

Školovanje čuvara planinske prirode u Hrvatskoj provodi se prema Programu tečaja za čuvare planinske prirode HPS-a, a obuhvaća osam nastavnih tema: Sustav zaštite okoliša i prirode u Hrvatskoj i EU, Zaštićena područja u Hrvatskoj, Koncepti zaštite okoliša i prirode, Flora i fauna planina, Planinarstvo i zaštita planinske prirode, Krški ekosutavi, Zaštita gorskih vodotoka i voda stajaćica te Prirodna obilježja Hrvatske.

Školovanje čuvara planinske prirode započelo je u HPS-u još prije četiri desetljeća, a prošle godine program je osuvremenjen i obogaćen nastavnim sadržajima koji se odnose na suvremene koncepte zaštite prirode te pregled propisa, sporazuma i protokola zaštite prirode u Hrvatskoj i svijetu.

Polaznici tečaja imaju ujedno priliku upoznati se tijekom tečaja neposredno sa zadaćama i djelovanjem javne ustanove i čuvara prirode u nekom zaštićenom planinskom području. Za predavanja i terenski rad angažiraju se stručni predavači iz područja zaštite prirode, biologije, geologije, speleologije i planinarstva. Tečaj organizira i provodi Komisija za zaštitu prirode HPS-a. Idući tečaj održat će se tijekom ove jeseni u Žumberku.

Podsjetimo ujedno da je Skupština HPS-a u svibnju ove godine donijela Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina, koju su pripremili upravo čuvari planinske prirode organizirani u Komisiji za zaštitu prirode HPS-a.

Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

Iako se planinari zaštitom prirode bave još od početaka organiziranog djelovanja u 19. stoljeću, zadaće očuvanja planinske prirode nikad nisu bile važnije i potrebnije, jer su planine sve više izložene raznovrsnim ugrozama koje proizlaze iz uskih komercijalnih i sličnih interesa koji često zanemaruju osnovna načela zaštite prirodnih vrijednosti u planinama.

Izvor: hps.hr

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content