Naslovnica Novosti Odron uništio bivak Alberico – Borgna na Col de la Fourche, masiv Mont Blanc

Odron uništio bivak Alberico – Borgna na Col de la Fourche, masiv Mont Blanc

Gorštaci

U petak 26. kolovoza bivak Alberico – Borgna, koji se nalazi u blizini Col de la Fourche na jugoistočnom grebenu Mont Maudit u masivu Mont Blanc, potpuno je uništen.

Bivak Alberico – Borgna, koji se nalazi samo nekoliko metara od Col de la Fourche (3682 m) na Mont Blancu, potpuno je uništen u petak 26. kolovoza usljed odrona. Važan dio alpske povijesti sada je zauvijek nestao. U vlasništvu Talijanskog alpinističkog kluba (CAAI), bivak je posvećen Corradu Albericu i Luigiju Borgni, dvojici planinara iz Torina koji su poginuli u lavini ispod Col de la Brenva dok su pokušavali otvoriti izravnu novu rutu 17.8.1932. godine . Izvorno sklonište svečano otvoreno 1935. godine zamijenjeno je novim 1985. godine.

Toplinski val ovog ljeta rezultirao je potpunim izostankom snijega na strani bivka, čiji se ostaci sada nalaze na ledenjaku ispod. Trenutno je cijeli greben nestabilan.

Foto: Wikipedia

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content