Naslovnica Novosti Dan planeta Zemlje: Ove godine u fokusu klimatske promjene

Dan planeta Zemlje: Ove godine u fokusu klimatske promjene

Gorštaci
Dan planete zemlje

22. travnja, na Dan planeta zemlje mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanje ekosustava i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta.

Tema Dana planete Zemlje 2022. godine je “Investiraj u našu Planetu”, te se fokusira prvenstveno na posljedice klimatskih promjena, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja.

Počeci

Ideja o obilježavanju Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja, a 2009. godine je UN 22. travnja proglasio međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine na sveučilištima u SAD-u. Danas se ovaj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

Saznajte više na službenoj web stranici Dana planeta Zemlje: earthday.org

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content