Naslovnica Novosti (Video) Urušavanje ledenjaka na Marmoladi: Broj mrtvih porastao na 7, loše vrijeme blokira potragu za nestalima

(Video) Urušavanje ledenjaka na Marmoladi: Broj mrtvih porastao na 7, loše vrijeme blokira potragu za nestalima

Gorštaci

Najmanje sedam ljudi poginulo je nakon što ih je zahvatila lavina izazvana urušavanjem ledenjaka u sjevernim talijanskim Alpama. Djelatnici hitne službe rekli su da je još osam osoba ozlijeđeno u urušavanju, a da su dvije osobe zadobile ozbiljne ozljede.

Spasilački timovi koji koriste helikoptere i bespilotne letjelice nastavili su potragu za 15 nestalih. Identificirali četvero od sedam poginulih, od kojih su trojica Talijani, uključujući dvojicu planinskih vodiča.

Video incidenta pokazao je ledenu masu kako se ruši niz padine Marmolade, najviše planine u tom području.

“Lavina snijega, leda i kamenja koja na svom je putu udarila u nekoliko naveza koji su se kretali pristupnom stazom, te su neki od naveza odneseni”, rekla je glasnogovornica hitne službe Michela Canova. Konačan broj nestalih planinara još nije poznat, dodala je.

Ozlijeđeni planinari, uključujući dvije osobe koje su ostale u kritičnom stanju, prebačeni su u brojne bolnice u okolici, rekli su spasioci.

Nije odmah jasno što je uzrokovalo urušavanje dijela ledenjaka, ali Walter Milan, glasnogovornik spasilačke službe, rekao je državnoj TV da su posljednjih dana u tom području bile neobično visoke temperature.

“Vrućina je neuobičajena”, rekao je Milan, ističući da su temperature posljednjih dana dosegle 10C na vrhu ledenjaka.
“To je ekstremna vrućina”, rekao je. – Jasno je da se radi o nečemu nenormalnom.
Još ne znamo što je uzrokovalo katastrofalni kolaps ledenjaka Marmolada, ali čini se gotovo sigurnim da su klimatske promjene imale ulogu.

Alpska klima brzo se mijenja. Procjenjuje se da su temperature porasle za oko 2C – dvostruko više od globalnog prosjeka.

To sve dovodi do povlačenja ledenjaka u Alpama. Procjenjuje se da su izgubili polovicu svoje količine leda od 1850. godine, a stope gubitka snažno su se ubrzale od kasnih 1980-ih.

Kako se ledenjaci povlače, mogu postati nestabilni i ugroziti ljude ispod njih, osobito ledenjaci na visokim nadmorskim visinama poput Marmolade koji su često na strmim padinama i oslanjaju se na temperature ispod nule da ih drže čvrsto na mjestu. Zbog toga su sve češća urušavanja ledenjaka.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content