Naslovnica Zanimljivosti VIDEO: Može li helikopter letjeti do vrha Mount Everesta?

VIDEO: Može li helikopter letjeti do vrha Mount Everesta?

Gorštaci

Ako se pitate može li helikopter letjeti do vrha Mount Everesta, odgovor je da.
I prije je to učinjeno – ali samo jednom.

Godine 2005. Didier DelSalle odletio je do vrha Mount Everesta i čak sletio na njega.

Ovaj podvig postignut je u Eurocopteru AS350 Squirrel, a na vrhu se zadržao 3 minute i 50 sekundi. Sljedeći dan, kada su uvjeti bili još opasniji, ponovio je slijetanje kako bi dokazao da to nije bila puka sreća.

Dakle, iako je moguće, kao što je to pokazao Didier DelSalle, let do vrha Mount Everesta nije nešto što piloti helikoptera žele ili ikada moraju učiniti, osim u slučaju postavljanja nekog rekorda, jer let do vrha Mount Everesta prepun je opasnosti.

Razlozi zbog kojih helikopteri ne mogu letjeti do vrha Mount Everesta povezani su s ograničenjima helikoptera na velikim visinama:

Niska gustoća zraka/nizak tlak zraka

Dok zrakoplovi mogu letjeti na velikim visinama, helikopteri to ne mogu jer se ne mogu nositi sa zrakom manje gustoće koji se nalazi više u atmosferi. Zapravo, tlak zraka na vrhu Mt. Everesta iznosi samo oko 1/3 onoga na razini mora, što znači da helikopter može generirati samo 1/3 uzgona.

Manje prostora za pogreške

Promjene tlaka zraka i temperature zahtijevaju od pilota helikoptera da neprestano rade proračune, a posljedice krivih proračuna mogu biti katastrofalne. Ovi proračuni uključuju utvrđivanje koliko snage helikopter treba za manevre kao što su polijetanje, lebdenje i slijetanje te koliku snagu oni zapravo imaju.

Dok na nižim nadmorskim visinama može postojati neka sloboda, na većim visinama ima puno manje prostora za pogreške.

Ograničenja samih helikoptera

Kad je Didier DelSalle uspio sletjeti na vrh Mount Everesta, napravio je to u jednom od najmoćnijih helikoptera na svijetu koji je nedvojbeno imao najbolje performanse na velikim visinama.

Osim toga, helikopter je olakšan za 120 kg uklanjanjem nepotrebnih elemenata, poput putničkih sjedala, kako bi se smanjila standardna težina i povećale performanse helikoptera. Sve to je produžilo trajanje leta helikoptera za 1 sat.

Čak i ako pilot ima izvanrednu vještinu da može letjeti i sletjeti na vrh Mount Everesta, nema mnogo helikoptera koji su dorasli tom zadatku, pogotovo bez modifikacija.

U svakodnevnom životu piloti helikoptera ne nose se s takvim visinama. Postojeće upute dopuštaju polijetanje i slijetanje s mjesta koja nisu na visini većoj od 4500 metara, a već na nadmorskoj visini od preko 3000 metara, prilikom slijetanja, pilotu je zabranjeno isključivanje motora.

Vremenski uvjeti

Kao da let do Mount Everesta nije dovoljno težak, zvijezde se moraju posložiti, a vremenski uvjeti moraju biti gotovo savršeni.

Budući da se vrijeme može promijeniti u roku od nekoliko minuta, s jakim vjetrovima, naoblakom, obilnim snježnim padalinama i temperaturama ispod nule, pilot može imati vrlo teške uvjete za navigaciju.

Jedini put kada bi bilo moguće letjeti do vrha Mount Everesta bilo bi između travnja i svibnja zbog povoljnijih vremenskih uvjeta. Nije slučajnost da je Didier DelSalle odletio na vrh sredinom svibnja.

Mogu li helikopteri spasiti penjače na Mount Everestu?

Helikopteri mogu i jesu spašavali penjače na Mount Everestu.

Najuspješnije spašavanje izveo je Maurizio Folini 19. svibnja 2013. u Eurocopteru AS350 B3 na 7 800 m. Da bi akcija spašavanja bila uspješna, bilo je potrebno lijepo vrijeme i relativno miran vjetar, što nije uvijek moguće.

Koliko visoko helikopteri mogu sletjeti na Mount Everest?

Osim Didiera DelSallea koji je letio na vrh Mount Everesta, helikopteri neće slijetati na visine više od 6 400 m.
To je zato što se tamo nalazi Kamp 2, koji ima ravan teren i određena područja za slijetanje helikoptera.

Je li helikopter ikada letio više od vrha Mount Everesta?

Godine 1972. Jean Boulet, pilotirajući zrakoplovom Aérospatiale SA 315 Lama, letio je na 12 442 m. Godine 2002. rekord Jeana Bouleta srušio je Fred North koji je postigao visinu od 12 954 m u Eurocopteru AS350 B2.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content