Naslovnica Novosti Video čudesnog spašavanja u Valaisu: 6 sati zatrpan u snijegu do vrata

Video čudesnog spašavanja u Valaisu: 6 sati zatrpan u snijegu do vrata

Gorštaci

U noći između srijede 8. i četvrtka 9. veljače u regiji Valais, spašen je skijaš kojega je do vrata zatrpala lavina. Video spašavanja podijelio je Air-Glaciers Berners Oberland.

Kako je navedeno u službenom priopćenju, uzbuna za nestanak skijaša podignuta je u 17:41 sati, u vrijeme zalaska sunca. Skijaše je ujutro krenuo na ture u regiji Liddes te nije se vratio kući.

Srećom, iako je na turu krenuo sam, svoju je obitelj obavijestio o ruti, kao što je već nekoliko puta to učinio. Najavio je i povratak u ranim poslijepodnevnim satima. Usput je skijaš ocu poslao fotografiju prelaska prijevoja, posljednju fotografiju svog putovanja, što je potom omogućilo ekipi da suzi radijus potrage.

Hast du ein Retter-Auge? Gestern Abend wurden unsere Walliser Kollegen alarmiert, um nach einem vermissten Tourengänger zu suchen. Seit mehr als sechs Stunden war er bis zum Hals im Schnee begraben und hatte nur seinen Kopf und einen seiner Arme außerhalb des Lawinenkegels. Der Verschüttete konnte dem Helikopter im Überflug zuwinken. 🚁 Den vollständigen Bericht über diesen Einsatz findest du auf: https://www.air-glaciers.ch/de-ch/component/content/article/112-last-news/602-air-glaciers-rettet-vermissten-skitourenfahrer . . . #rescue #rettung #lawine #avalanche #RescueHelicopter #bergrettung #takecare

Objavljuje Air-Glaciers Berner Oberland u Četvrtak, 9. veljače 2023.

Spasilački tim se sastojao od pilota, bolničara, gorskog spašavatelja i planinskog vodiča iz regije, pozvanog da pruži podršku. Ekipa je prvo otišla do parkirališta na kojem je nestali ostavio auto kako bi provjerili da nije otišao. Potraga je započela preletom rute koju je prijavio svojoj obitelji dok se konačno nije pojavio novi trag.

Pušten iz helikoptera na zemlju, lokalni planinarski vodič odmah je krenuo pratiti vidljive tragove, dok je spasilački helikopter nastavio potragu iz zraka u susjednim kuloarima. Penjajući se kuloarom, pilot je zahvaljujući svjetlu reflektora uočio znak života u snježnom nanosu. Skijaš je još bio pri svijesti iako je više od šest sati bio do grla u snijegu. Samo su mu glava i jedna ruka virile iz lavine, pa je tako tom rukom mogao helikopteru signalizirati lokaciju.

Gorski spasitelj poslan je odmah da zajedno s planinskim vodičem krene u spašavanje. Skijaš, blago pothlađen, ali neozlijeđen helikopterom je prebačena u dolinu.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content