Naslovnica Svijet VIDEO: 45 minuta čekanja u redu za dolazak na vrh planine Snowdon

VIDEO: 45 minuta čekanja u redu za dolazak na vrh planine Snowdon

Gorštaci

Snowdon je sa svojih 1085 metara najviša planina u Walesu i najviša točka na Britanskim otocima izvan Škotskog gorja. Nalazi se u Nacionalnom parku Snowdonia i ujedno je najprometnija planina u Ujedinjenom Kraljevstvu te treća najposjećenija atrakcija u Walesu.

Zadnjih nekoliko godina ovu planinu posjeti oko 700.000 ljudi godišnje, što je veliko povećanje u usporedbi sa oko 500.000 u 2018. godini. U srpnju ove godine prijavljeni su i dugi redovi u kojima se čekalo i 45 minuta kako bi se stiglo do vrha.

“Smeće, erozija pješačkih staza, divlje kampiranje, promet, parkiranje – u određenom smislu, ništa od ovoga nije novo, ali sve se u posljednjih 18 mjeseci pogoršalo.”

Do vrha se može stići brojnim stazama (postoji šest glavnih staza) i Snowdon Mountain Railwayom, željezničkom prugom koja je otvorena 1896. godine i koja prevozi putnike 7,6 kilometara od Llanberisa do vršne stanice. U zgradi na vrhu, koja se zove Hafod Eryri, smješten je kafić i otvoren je samo kada željeznica prometuje. Željeznička pruga općenito prometuje od ožujka do kraja listopada.

Zanimljivo je i to da je Edmund Hillary ovu planinu koristio u pripremi za uspon na Mount Everest 1953. godine.

Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content