Naslovnica Svijet Timelapse na kraju sezone: Capanna Margherita 4554m, Monte Rosa

Timelapse na kraju sezone: Capanna Margherita 4554m, Monte Rosa

Gorštaci

Planinarski dom Capanna Regina Margherita sagrađen je s talijanske strane, na vrhu Punta Gniffeti (Signalkuppe, 4554 mnv). Ne samo što je najviši planinarski dom nego je to i građevina sagrađena na najvišoj nadmorskoj visini u Europi.

Izgradnja je počela 1889. godine tako da je dom prvo složen u dolini, a zatim se u dijelovima nosio na mazgama, a na kraju su je na većim visinama nosili ljudi. Na vrhu je dom ponovno sastavljen.

Dom je otvoren 18.08.1893. godine u nazočnosti Margherite, talijanske kraljice po kojoj je i nazvan. Dom je odmah postao važan istraživački centar za visinsku bolest koji je djelovao pod ravnateljstvom Angela Mossa. Šest godina kasnije na vrhu je napravljena i meteorološka postaja koja je u zimi 1928/29 izmjerila temperaturu od –41 C.

Razvoj alpinizma i planinarstva je donijelo nove zahtjeve prema planinarskim domovima pa je stari dom rastavljen, a na njegovom mjestu je 1980. godine niknuo novi veliki moderni dom sa 70 ležaja.

Vrh na kojemu se nalazi nazvan je po svećeniku Giovanniju Gnifettiju koji se 09.08.1842. godine s još četvero planinara prvi popeo na vrh.

Screenshot: Youtube

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content