Naslovnica Novosti SLOVENIJA: Polako se zatvaraju planinarski domovi u visokom gorju

SLOVENIJA: Polako se zatvaraju planinarski domovi u visokom gorju

Gorštaci
Slovenija

Julijske Alpe

U Julijskim Alpama svakodnevno radi Dom na Komni, jedinih visokogorski dom koji radi cijelu godinu (osim studenoga), Blejska koča, dom na Uskovnici, Planinski dom Tamar i Erjavčeva koča na Vršiču (zatvorena ponedjeljkom).

Izuzev Vodnikovog doma na Velom polju (koji je otvoren do 8. listopada) i Planinskog doma pri Krnskim jezerima (koji radi do 16. listopada), otvoreni dom u visokogorju tražit ćete uzalud. Na Kredarici će vas prognostičari brzo zbrinuti – smjeste vas na spavanje u nezagrijanoj prostoriji, a u većini slučajeva poslužuju vas i čajem i varivom.

U najvišim slovenskim planinama možete prenoćiti samo u zimskim sobama Staničevog doma, Zasavske koče u Prehodavcima, na Planini Pri Jezeru, na Krnu, Kriškim podima i pod Špičkom. Izvan radnog vremena vikendom i na Planini Razor te neposredno ispod vrha Črne prsti. Otvorena su i sva skloništa- jedina iznimka je Bivak pod Luknjom koji je zatvoren dok radi Aljažev dom.

Krenete li na planinarski izlet ili turu tijekom (produženog) vikenda, možete se osvježiti i odmoriti na Planini za Liscem pod Črnom prstju, na Vogarju, Ratitovcu, pod Vršičem (Mihov dom i Koča na Gozdu), u Krnici i na Petrovom Brdu. U slučaju lijepog vremena, domovi na Planini Razor iznad Tolmina i na Črni prsti rade i u listopadu. Prije posjete, preporučamo da se unaprijed raspitate o radnom vremenu kod domara.

Kamniško-Savinjske Alpe

U Kamniškim i Savinjskim Alpama situacija je slična kao i drugdje. Samo na Maloj (Velikoj) planini bit ćete posluženi svaki dan tijekom cijele zime, a još nekoliko tjedana i u Loki pod Raduhom.

Iznad Jezerskog subotom i nedjeljom čeka vas ekipa Češke koče, dok je Kranjska koča na Ledinah već zatvorena. Na Klemenčoj jami i Grohotu pod Raduhom, domovi ostaju otvoreni još samo nekoliko vikenda. Na Dobrči i Kriškoj gori kuhinje će zamirisati već u četvrtak, na Smrekovcu, pod Storžičem, u Kamniškoj Bistrici i na Kališču tek u petak. Na Kamniškom sedlu, Meninoj planini i pod Hudičevim borštom bit će otovrene samo ako vremenske i lavinske prilike dopuste siguran posjet.

Otvorene su i zimske sobe – s kamniške strane otvorene su na Kokrskom i Kamniškom sedlu, a iznad Jezerskog na Ledinah i kod Češke koče. Otvorena su i oba skloništa ispod Grintovca i Skute.

Karavanke

Valvasorjev dom, domovi na Golici, Zelenici, Ljubelju, Uršljoj gori i Naravskih ledinah, te Poštarski dom pod Plešivcem i Planinarski dom Kumer, uz iznimke ponedjeljkom i utorkom, rade svakodnevno. Popularni domovi na KofcahSlemenuUršlji gori, kod izvora Završnice, na RoblekuPeci i Košenjaku otvoreni su vikendom i praznicima.

Niže gorje

Nema većih promjena u radu domova u nižem gorju. Većina ih je otvorena vikendom i praznicima, no u nekima vas miris planinskih delicija poziva svaki dan.

Unatoč napisanom, preporučamo da se prije planiranog noćenja najavite. Obskrbnici će tako moći na vrijeme osigurati grijane prostorije i dovoljne količine hrane.

PAŽNJA! Mnogi domovi mogu biti zatvoreni u slučaju lošeg vremena i/ili veće opasnosti od lavina!

Više informacija o stanju otvorenosti planinarskih domova na pzs.si.

Izvor: gore-ljudje.si

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content