Naslovnica Hrvatska (P)održimo medvjede!

(P)održimo medvjede!

Jelena Marković
Smeđi medvjed

U nastavku legende o čovjeku i njegovu utjecaju na okoliš, biljni i životinji svijet i čitavi životni ciklus, donosimo priču o malom mjestu koje igra veliku ulogu u održavanju jednog dijela tog ciklusa. Republika Hrvatska na svom teritoriju broji populaciju od otprilike 1000 smeđih medvjeda – brojka prouzročena krivolovom, urbanizacijom, ljudskom neinformiranošću, strahom od nepoznatog. Kuterevo je mjesto na kojem ova priča poprima svoju ljepšu stranu – vođeno od strane volontera, ljubitelja prirode i zaštitnika ove vrste, svima pruža priliku pobliže upoznati ovu čudesnu životinju, njene navike, povijest, sadašnjost i budućnost – sve to u njenom prirodnom staništu. Zašto budućnost? Jer ukoliko se trenutni trend nastavi, njihova brojka i dalje će se smanjivati.

Najveći kopneni sisavac

Smeđi je medvjed klasificiran kao ugrožena vrsta u Hrvatskoj – izlov, krivolov, ograničeno područje staništa i veliki prostor koji mu je potreban za život bitno su smanjili populaciju i mogućnost njenog značajnijeg rasta. Sa svojih 1000 jedinki, dio je populacije Dinarskog masiva, koja je pak jedna od najvećih preživjelih ove vrste. Njome se na našem području upravlja temeljem Plana gospodarenja smeđim medvjedom, a unatoč činjenici da se radi o zaštićenoj vrsti prema Zakonu o zaštiti prirode, određeni postotak od procijenjene brojke tokom lovne sezone ipak biva istrijebljen – otprilike 10-15%. Dio tog postotka biva pretvoren u trofejne primjeke, što podiže njihovu vrijednost – kao da nije veća za njihova života.

Uloga Kutereva

Na obroncima sjevernog Velebita, blizu Otočca, u istoimenom naselju smjestilo se utočište za medvjede. U funkciji od 2002. g., pruža dom većinom mladim medvjedima, siročadi od premlade dobi da bi se mogli izboriti za svoje mjesto u divljini, kao i starijim medvjedima koji ovdje provode svoje najbolje godine. Osnovano s idejom zaštite staništa, edukacije i promocije održivog (su)života čovjeka i medvjeda, danas broji desetak medvjeda, s volonterima koji ovamo dolaze iz svih dijelova svijeta, brinu o njima, utočištu, organizaciji radionica i primanju znatiželjnih gostiju. Od proljeća do kasne jeseni, provesti će Vas kroz područje utočišta izlažući usput životnu priču svakog medvjeda, a kroz nju i širi problem njihova očuvanja.

U mirnoj, iako kontroliranoj sredini, okružene uobičajenom vegetacijom svog staništa, ove veličanstvene životinje nesvjesno igraju važnu ulogu u očuvanju svoje vrste. Nesmetano vodeći svoje živote pred očima ljudi, iz dana u dan dokazuju svoj značaj i neporecivu ulogu najvećeg kopnenog sisavca ovog područja. Uloga Kutereva je biti poveznica čovjeka i medvjeda, premostiti strahove, prepreke, nedorečene, dugo ustaljene stereotipe i približiti čovjeku ideju i istinu uloge medvjeda u našem ekosustavu. Tako svaki medvjed u ovome utočištu ima svoje ime, karakter i priču – nije neprijatelj, opasnost, strah ni trepet.

(P)održimo medvjede!

Utočište funkcionira na donacijama koje pomažu u održavanju, ali i nabavci hrane i potrepština za medvjede, kao i ulaganju u infrastrukturu – edukacijske staze i slične inicijative za postizanje ciljeva utočišta. Posjete su od 9h ujutro do večeri, iako se preporučaju termini rano ujutro ili kasno predvečer. Dolasci zimi ne prakticiraju se iz očitih razloga – medvjedi spavaju svoj zimski san. Zapravo je najbolje vrijeme koje možete odabrati u topla godišnja doba, nekoliko sati prije zalaska sunca kada su u najaktivnijem stanju. Zašto bismo ih podržali? Nije li čudno da životinju u čijem je manjem, plišanom obliku gotovo svatko od nas u mlađoj dobi tražio i pronašao utjehu, danas doživljavamo kroz strah, izbjegavamo i istrebljujemo?

Saznajte više na Facebooku ili web stranici

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content