Naslovnica Novosti Planina Fuji izgleda neobično, zbunjeni mještani strahuju od erupcije

Planina Fuji izgleda neobično, zbunjeni mještani strahuju od erupcije

Gorštaci

Planina Fuji odavno je hvaljena kao nacionalni simbol ljepote, a sa svojom gotovo simetričnom siluetom nalazi se na svemu, od kruha do gumice za brisanje. Međutim, zbog tih mirnih slika lako je zaboraviti da je zapravo riječ o aktivnom vulkanu koji u deset sekundi može uništiti okolna područja.

Oni koji žive u blizini vulkana uvijek su svjesni potencijala razornog diva u svojoj sredini, pa kada osjete nešto neobično s planinom, to svakako primaju na znanje. To se događa i sada, kada je planina za jedan prosinac poprimila vrlo neobičan izgled, pojavljujući se bez snijega, unatoč hladnim temperaturama u tom području.

Nedostatak snijega na planini natjerao je brojne ljude do zaključka da je to možda znak da se vulkan zagrijava, kao što je i uobičajeno prije nadolazeće erupcije.

Prošlo je više od 300 godina od posljednje erupcije planine Fuji koja je bila 1707. godine, a kako stručnjaci bilježe pojačanu aktivnost na tom mjestu od potresa i tsunamija u Tohokuu 2011. godine, mnogi ljudi sve više vjeruju u mogućnost erupcije, čiji bi pepeo mogao doći sve do Tokia i Chiba.

Umjesto da ima prepoznatljivu snježnu kapu kao što je obično u ovo doba godine, čini se da planina ima snijeg u vertikalnoj liniji s jedne strane.

Budući da znanstvenici redovito provode termička ispitivanja i kontinuirano prate razinu CO2 na planini Fuji kako bi otkrili moguće znakove erupcije, nedostatak snijega vjerojatno nije znak opasnosti.

Iako je neobično da planina Fuji u ovo doba godine izgleda tako gola, to ne mora nužno značiti da će uskoro doći do erupcije – to bi moglo biti samo do uvjeta koji nisu povoljni da planina dobije svoju uobičajenu količinu snijega.

A možda planina jednostavno ponovno diše sretno, nakon što je ove godine bila zatvorena za penjače.

Izvor: soranews24.com, Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content