Naslovnica Hrvatska Otvorena planinarska obilaznica “Po vrhovima Učke i Ćićarije”

Otvorena planinarska obilaznica “Po vrhovima Učke i Ćićarije”

Gorštaci
Šebrn (foto Luka Skorić)

Smješten na prijevoju Poklon (922 m) između Učke i Ćićarije, Planinarski dom “Poklon” svakom je planinaru i putniku namjerniku mjesto gdje mogu osjetiti onu istinsku dobrodošlicu koju će planinar pružiti drugom planinaru. No, Poklon je i jedna od polaznih, ali i kontrolnih točaka Opatijske planinarske obilaznice, koja je 27. studenog 2021. dobila „mlađu sestru“ – planinarsku obilaznicu „Po vrhovima Učke i Ćićarije“.

Svečano ju je otvorio idejni začetnik obilaznice Boris Petrić u Centru za posjetitelje „Poklon“ u Parku prirode Učka. Događaj je moderirala predsjednica PD-a „Opatija“ Ivana Eterović, istaknuvši kako je riječ o jednoj od svečarskih aktivnosti koje ovo planinarsko društvo, jedno od najstarijih u Hrvatskoj, organizira u povodu svog 70. rođendana. Uz otvaranje nove obilaznice, koju prati poseban dnevnik i vodič, Eterović je najavila kako će visoki jubilej Društva biti proslavljen 9. prosinca svečanom skupštinom u Centru „Gervais“ u Opatiji, na kojoj će se predstaviti monografija Prvih sedamdeset godina Planinarskoga društva „Opatija“, koju supotpisuje s članicom Društva Tinom Ružić. Također, nova planinarska obilaznica zahvaća vrhove Učke i Ćićarije te je otvorenje uklopljeno u obilježavanje 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri.

Čestitke uime Grada Opatije uputila je zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić. Poručila je kako će nova planinarska obilaznica privući posjetitelje i planinare te potaknuti građane na boravak u prirodi. Najavila je daljnju podršku Grada Opatije projektima koje organizira PD „Opatija“. Događaju su nazočili glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dopredsjednica Jadranka Čoklica, koja je uputila čestitke u povodu otvorenja nove obilaznice, 70. obljetnice PD-a „Opatija“ te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri. U pripremi obilaznice surađivalo se s Komisijom za planinarske putove HPS-a, uime koje je prigodnu riječ izrekao njezin član i povjerenik za putove Gorskog kotara i otoka Krka Matija Perić, osobito pohvalivši rad Markacističke sekcije PD-a „Opatija“, zahvaljujući kojoj će planinarenje na novoj obilaznici biti „pravi užitak“. PD „Opatija“ pridružena je članica Istarskog planinarskog saveza. Među brojnim uvaženim gostima bio je predsjednik IPS-a Goran Šepić. Nakon što je prelistao Dnevnik koji prati obilaznicu, ocijenio ga je izvanrednim te dodao da će ovaj događaj postati razlogom redovitijeg dolaska rekreativaca i planinara na Učku i Ćićariju. Voditeljica marketinga u Javnoj ustanovi „Park prirode Učka“ Doris Kramarić istaknula je kako je ovime dodan novi sadržaj posjetiteljima i planinarima Učke.

Idejni začetnik obilaznice i pročelnik Markacističke sekcije Boris Petrić zahvalio je svima koji su dali doprinos u pripremi obilaznice i Dnevnika. Otkrio je kako se ideja rodila u Planinarskom domu “Poklon”, „srcu Učke i Ćićarije“, te je i nova obilaznica koncipirana na način da se od Doma može krenuti prema bilo kojoj kontrolnoj točki. Na kraju je pročelnik Vodičke sekcije Igor Eterović najavio vođene ture, koje su toga dana organizirane do kontrolnih točaka Plas i Vojak te Šebrn i Krog. Nedjeljnim je pohodom jedna grupa planinara posjetila novomarkirane vrhove Maj i Šebrn s polazištem iz sela Mala Učka, a druga vrhove Grnjač, Lužinski breg i Gorica.

Uz svečani program, koji je bio organiziran u Centru za posjetitelje „Poklon“ u Parku prirode Učka, članovi PD-a „Opatija“ pružili su mogućnost posjetiteljima da na jednom od prigodnih štandova kupe novi Dnevnik „točkaste obilaznice“ – VUĆ-a, a koji se može nabaviti vikendom i praznikom u Planinarskom domu „Poklon“, srijedom od 19 do 20 sati u prostorijama PD-a „Opatija“ (Opatija, Maršala Tita 42) ili narudžbom putem adrese e-pošte pdopatija1950@gmail.com.

Točkasta obilaznica, bez zadane trase, ima 16 kontrolnih točaka, od koji je 14 u masivu Učke i Ćićarije. Kontrolne su točke Krog – vidikovac, Plas – vrh, Vojak – najviši vrh Učke, Suhi vrh – vrh, Maj – vrh, Balin – vrh, Grnjač – vrh, Gorica – vrh, Lužinski breg – vrh, Ošalj vrh – vrh, Mali Planik – vrh, Veliki Planik – najviši vrh Ćićarije, Šebrn – vrh i Brložnik – vrh, Planinarski dom „Poklon“ te grebenska staza Plašćenica – vidikovac. Jedan od ciljeva VUĆ-a bio je označavanje nekih novijih putova i vrhova (Šebrn, Maj, Balin), kao i oživljavanje starih putova i vrhova koji su nekad bili markirani, ali su duže vrijeme ostali zapušteni (grebenski put Vrata – Suhi vrh, vrh Plas i vidikovac Krog). Osim toga staze su pogodne za jednodnevne planinarske izlete, a nova obilaznica „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ bit će dostupna i na mobilnim telefonima putem aplikacije eHPS Hrvatskog planinarskog saveza, najavili su iz PD-a „Opatija“. Izgradnju obilaznice i tiskanje Vodiča pomogli su Grad Opatija, Općina Lovran, Turistička zajednica Grada Opatije, Istarski planinarski savez i Javna ustanova „Park prirode Učka“.

Na kraju, umjesto zaključka, apostrofirajmo jednog planinara koji je kazao da je pješačenje pomalo poput života: putovanje zahtijeva samo da jednu nogu stavite ispred druge… opet i opet i opet. A ako si dopustite priliku da budete prisutni tijekom cijelog putovanja, svjedočit ćete ljepoti na svakom koraku, ne samo na vrhu.Upravo te riječi pozivaju nas da koračamo novom obilaznicom koja je tu, na korak od naših riječkih, opatijskih, lovranskih i ostalih domova. Šetati prirodom znači svjedočiti tisuću čuda, rekao je filozof Lao Tzu. Mi ćemo dodati: posjetite vrhove Učke i Ćićarije i dopustite da vas oduševe.

Helena Anušić

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content