Naslovnica Hrvatska Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Gorštaci

U Zagrebu je otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. godine održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg Planinarskog saveza Hrvatske.

Hrvatska gorska služba spašavanja od tada je prerasla u službu javnog karaktera i djelovanja od iznimnog nacionalnog interesa države. HGSS je u 70 godina aktivnog djelovanja sudjelovao u više od 10 000 akcija spašavanja. Preko 1 000 visoko motiviranih volontera raspoređenih u 25 stanica i 40 ispostava godišnje intervenira 800 puta na području cijele Hrvatske.

“Prije 71 godinu na ovoj lokaciji, kat iznad postavljene spomen ploče osnovana je Gorska služba spašavanja u Hrvatskoj. Nažalost zbog epidemiološke situacije nismo je mogli postaviti u sklopu obilježavanja zaista velike obljetnice značajnih 70 godina postojanja i djelovanja HGSS-a. Ovo je stoga jedno u nizu obilježja HGSS-a i odavanje priznanja svima onima koji su osnovali našu službu i kročili put gorskom spašavanju u Hrvatskoj. Na ovaj način smo se zahvalili i svima onima koji su prepoznali potrebu za osnivanjem HGSS-a. Mi i dalje nastavljamo baštiniti tradiciju gorskog spašavanja istim žarom kao i prije 71 godinu pomažemo svima kojima je naša pomoć potrebna.” istaknuo je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Čast otkrivanja ploče pripala je najstarijem, a ujedno i članu s najdužim stažem u HGSS-u Zlatku Smerkeu. Zlatko je 65 godina života utkao u gorsko spašavanje, pripadnik je i jedan od osnivača Varaždinske stanice HGSS-a. Bio je i prvi Hrvat na nekoj ekspediciji 1964. na Kavkazu, a njegova knjiga “Planinarstvo i alpinizam” bila je 40 godina jedini udžbenik takve vrste u Hrvatskoj, a svojevremeno i glavna literatura iz koje se učilo za GSS ispite.

“Alpinistički pripravnik sam bio od 1952. i nakon zapaženih penjačkih uspona sam 1960. dobio titulu alpinista. U GSS sam nakon školovanja stekao naziv gorskog spašavatelja. Ta ljubav traje već 65 godina. Nakon preseljenja u Varaždin 1972. godine sam uz ostale kolege potakao osnivanje HGSS stanice Varaždin.” kazao je Zlatko Smreke, gorski spašavatelj stanice Varaždin.

Izvor: HPS

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više