Naslovnica Svijet Na švicarskoj planini testiran laserski gromobran

Na švicarskoj planini testiran laserski gromobran

Gorštaci

Instrument koji se testira u Švicarskoj nije klasični metalni gromobran već veliki laser velike snage (multi Terawatt laser), razvijen u sklopu europskog projekta Horizon 2020 i preimenovan u “Laser Lightning Groove” (laserski gromobran). Super laser instalirao je tim znanstvenika sa Sveučilišta u Ženevi na vrhu Mount Säntis (2 502 m), u kantonu Appenzell, 18. svibnja 2021. godine.

“Udari munje su fascinantni, ali štetni – stoji u službenom priopćenju za javnost sa švicarskog sveučilišta . Osim što ubijaju između 6 000 i 24 000 ljudi godišnje, predstavljaju opasnost i na mnogim osjetljivim mjestima poput nuklearnih elektrana. Šteta od udara iznose milijarde eura. Kako bi se smanjila šteta, europski konzorcij razvio je Laser Lightning Rod, usmjeravanje munja laserom velike snage. “

Prvu gromobransku zaštitu napravio je B. Franklin sredinom 18. stoljeća. Franklinov gromobran bio je uglavnom izrađen od dijelova koje i danas ima većina gromobranskih instalacija. Električno pražnjenje, privučeno metalnim vrhom, raspršeno je na tlo kroz žicu.

Umjesto toga, laserski gromobran, kako objašnjavaju iz švicarskog sveučilišta, nešto je mnogo veće i složenije. Visine je 8 metara, širine 2 metra i “sposoban je stvoriti ionizirajuće kanale u atmosferi koji djeluju kao virtualni gromobran koji može preusmjeriti munje dalje od osjetljivih područja”.

Jednostavno rečeno, laser ionizira zrak, stvarajući preferencijalni put od 100 metara za električno pražnjenje. Teleskop se koristi za fokusiranje laserske zrake na odgovarajuću udaljenost. Radi se o uređaju sposobnom emitirati 1 000 udara u sekundi. Kako je za CNN pojasnio švicarski fizičar Jean-Pierre Wolf, koordinator projekta, “jedan impuls pri najvećoj snazi ​​ekvivalentan je onom koji proizvode sve nuklearne elektrane u svijetu”, u ograničenom vremenu.

Drugu razliku daje način rada: klasični gromobran ispušta energiju groma u tlo, štiteći malo područje, a znanstvenici se nadaju da ovaj inovativni sustav omogućuje širi raspon zaštite. Laserski gromobran je u stvari također sposoban aktivirati munje na lokaliziran način: “To znači da bismo mogli isprazniti olujni oblak, smanjiti napon i tako spriječiti njegovo ispuštanje munje u okolno područje”, objašnjava Wolf.

Zašto svibanj i zašto Säntis?

Odluka o početku testiranja 18. svibnja 2021. nije slučajnost. Kao što se meteorolog Filippo Thiery prisjetio prije nekoliko tjedana, ljeto je sezona grmljavine. Eksperimentiranje će stoga trajati još nekoliko tjedana u rujnu, tada će doći trenutak za donošenje zaključaka.

Izbor planine Säntis također ima svoj razlog. “To je jedan od dijelova Europe pogođen najvećim brojem udara groma – rekao je Wolf . Na vrhu se nalazi toranj do kojeg dolazi 100-400 udara groma godišnje. Dakle, to je idealno mjesto za naše testove. ” Laser je instaliran tik uz ovaj toranj visok 120 metara.

Znanstvenici su također instalirali kamere koje mogu isporučiti 300 000 snimaka u sekundi kako bi mogli pratiti na kojoj nadmorskoj visini i koliko blizu munja prati laserski snop.

Djelovi su na planinu transportirani helikopterom i žičarom te su sastavljeni poput slagalice. Ukupno je 29 tona materijala transportirano je na 2 500 metara, uključujući 18 betonskih blokova za pričvršćivanje lasera, štiteći ga tako od naleta vjetra koji na vrhu doseže i 120 km/h.

Laser nije cijelo vrijeme aktivan već se uključuje samo kad se poveća električna aktivnost u tom području. Za vrijeme testiranja bit će zabranjen prelet letjelica unutar radijusa od 5 km.

Pročitajte više na: trumpf.com i lr-fet.eu

Foto: TRUMPF

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content