Naslovnica Novosti Na planinskim jezerima Nacionalnog parka Triglav klizanje nije dopušteno

Na planinskim jezerima Nacionalnog parka Triglav klizanje nije dopušteno

Gorštaci
Klizanje na jezeru

Niske zimske temperature dovode do smrzavanja površine visokogorskih jezera u Triglavskom nacionalnom parku, no treba imati na umu da je klizanje na tim jezerima zabranjeno.

Klizanje nije dopušteno unutar prvog i drugog zaštićenog područja Nacionalnog parka Triglav. Tu spadaju sva jezera u Dolini Triglavskih jezera, Krnsko jezero, Dupeljsko jezero, Kriška jezera, Lužničko jezero, Jezero na Planini pri jezeru.
Unutar nacionalnog parka, s aspekta očuvanja prirode, klizanje je jedino dopušteno na Bohinjskom jezeru, koje se rijetko smrzava,

Kada su prethodnih godina izdana takva upozorenja, među posjetiteljima su se pojavila pitanja o mogućim štetama na očuvanju prirode koje bi mogle proizaći iz potencijalne primjene takvih praksi. Naravno, klizanje nije posebno opasna aktivnost, ali na svim jezerima u parku vrijedi opća zabrana svih rekreativnih aktivnosti kako bi se isključio bilo kakav utjecaj na ove iznimno važne i osjetljive ekosustave.

Ova vrsta zabrane ne isključuje mogućnost posjete nacionalnog parka i visokogorskih jezera. Nacionalni park Triglav je slobodno dostupan svima, ali vrijede određena ograničenja koja sprječavaju moguće negativne utjecaje na stanje prirode i to posebno pri obavljanju određenih aktivnosti u prvom zaštićenom pojasu i u najosjetljivijim dijelovima prirode.

Dodamo li još širu sliku iz drugih zemalja: u usporedbi s dvanaest preostalih nacionalnih parkova u Alpama, Nacionalni park Triglav ima jedan od najblažih režima zaštite.

Izvor: tnp.si

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content