Naslovnica Novosti Messneru vraćena i druga čizma brata Günthera

Messneru vraćena i druga čizma brata Günthera

Gorštaci

Dugotrajna priča vezana uz tragediju na Nanga Parbatu iz 1970. godine napokon je dobila konačan epilog. Reinhold Messner, poznati alpinist iz Južnog Tirola, primio je drugu čizmu svog brata Günthera koji je nestao prije 54 godine tijekom te tragične ekspedicije. Pronalazak obuće 2022. godine, tijekom ekspedicije koju je vodio Alberto Peruffo doveo je do zatvaranja bolne stranice u Messnerovom životu.

“Danas je napokon druga čizma Günthera stigla iz Pakistana, a Liver Khan mi ju je predao. Konačno su opovrgnute teorije zavjere o Güntheru i tragediji na Nanga Parbatu. Günther, hvala, mislim na tebe”, podijelio je Messner na svojim društvenim mrežama, izražavajući duboku zahvalnost i sjećanje na brata.

Otkriće čizme predstavlja konkretni dokaz koji pomaže rasvijetliti teorije zavjere koje su kružile godinama u vezi s ovim slučajem. Tijekom više od tri desetljeća nakon nestanka Günthera, Reinhold je bio predmet neutemeljenih optužbi o napuštanju brata tijekom uspona na Nanga Parbat, hipoteze koja je izazvala duboke rane i nerazumijevanja u alpinističkoj zajednici.

Tek je 2005. godine, s pronalaskom ostataka Günthera i jedne od njegovih čizama na podnožju stijene Diamir, Reinhold mogao konačno odbaciti te optužbe. “Pronalazak ostataka i jedne čizme nedvosmisleno dokazuju da je Günther umro tijekom spusta i da nije bio napušten tijekom uspona”, izjavio je Messner nakon otkrića.

Nakon kremiranja ostataka na mjestu, Reinhold je odnio prvu čizmu u Italiju, sada smještenu u Muzeju planinarstva Messner na dvorcu Firmiano, blizu Bolzana, zajedno s drugim rekvizitima korisnim za identifikaciju DNA koji su potvrdili vjerodostojnost njegove verzije događaja.

Messner je putem svojih društvenih mreža također najavio svoje buduće planove u vezi s Nanga Parbatom, gdje namjerava “osigurati svoju baštinu u obliku škola, kulturnih projekata i humanitarne pomoći.”

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content