Mount Everest
Naslovnica Novosti Kineski uspon na Mount Everest za vrijeme pandemije

Kineski uspon na Mount Everest za vrijeme pandemije

Gorštaci

Tim kineskih znanstvenika/geodeta, ove srijede popeo se na Mount Everest, a zbog Korona pandemije mogli bi biti i jedini alpinisti koji će se ove godine imati priliku za uspon na najviši vrh svijeta ove godine.

Podsjećamo da su Kina i Nepal ove godine zabranili uspon na Mount Everest kako bi se spriječilo pojavljivanje korona virusa među alpinistima koji provode tjedne u baznom kampu u podnožju planine.

Prema pisanju kineskih državnih medija, tim će obaviti ponovno mjerenje visine Everesta.
Kina je do sada obavila dva mjerenja, 1975. i 2005. godine te je posljednje mjerenje pokazalo visinu od 8,844m (bez snježnog pokrivača). Ta visina je za četiri metra manja od one koje koristi Nepal (8,848m sa snježnim pokrivačem), a koju je izmjerila Indija tijekom britanske kolonijalne vladavine.

Ovaj put za mjerenje će koristtiti Kineski BeiDou navigacijski satelitski sustav, za koji se smatra da je konkurencija Američkom navigacijskom satelitskom sustavu (GPS). Pomoću sustava merila bi se visina snijega, vrijeme i brzina vjetra kako bi se pomoglo u nadzoru ledenjaka i ekološkoj zaštiti, javlja državna kineska novinska agencija Xinhua.

Kratki video uspona na Mount Everest

Virtualna šetnja Himalajom

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content