Naslovnica Hrvatska HPS dodijelio godišnje nagrade

HPS dodijelio godišnje nagrade

Gorštaci

Kao i svake godine, Hrvatski planinarski savez dodjelio je godišnje nagrade udrugama, akcijama i pojedincima koji su se istaknuli svojim rezultatima u tekućoj godini.

Nagrade su podijeljene u nekoliko kategorija

Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi

Ova nagrada ide planinarki iz Međimurja, Sonji Vršić, predsjednici PD-a Bundek iz Murskog Središća za gostoljubivost i uzorno vođenje poznatog Vincekovog pohoda.

Izvor: hps.hr

Najbolji dužnosnik HPS-a

Nagrada je dodijeljena za uzoran rad u Komisiji za vodiče te za vođenje Radne skupine za osobe s invaliditetom. Dobitnica nagrade je Aleksandra Kuzmanić, članici HPD-a Mosor iz Splita.

Izvor: hps.hr

Najveći planinarski poduhvat

Slijepi planinar iz Istre, Feruč Lazarić, je propješačio cijelu trasu Via Adriatice od Prevlake do rta Kamenjak u Istri. U tom poduhvatu su ga vodili vodiči HPS-a, koji su se izmjenjivali na raznim dionicama. Spomenuti planinar aktivno sudjeluje u promidžbi planinarstva te je autor planinarske knjige “Planinarenje na slijepo”.

Izvor: hps.hr

Najveći planinarski uspjeh

Največi pojedinačni planinarsku uspjeh je ostvaren u okviru istraživanja jame Nedam u Hajdučkim kukovima (Sjeverni Velebit). U tijeku speleološkog istraživanja otkriveni su novi podzemni prostori te je promašena dubina od 1000 metara. Posebni značaj je imalo speleoronjenje u sifonskom jezeru na dnu jame, te se zbog toga nagrada za izniman pojedinačni uspjeh dodjeljuje Đenis Barnjak.

Izvor: hps.hr

Najbolje organizirana akcija

Nagrada se dodjeljuje PDS-u Velebit, Zagreb, za istraživanje jame Nedam na sjevernom Velebitu. U akciji je sudjelovalo nekoliko desetaka sudionika iz više planinarskih udruga, pod pokroviteljstvom Komisije za speleologiju HPS-a.

Izvor: hps.hr

Najveći doprinos planinarskoj publicistici

Za najveći doprinost planinarskoj publicistici nagrada se dodjeljuje časopisu Helop HPK-a Sveti Mihovil, Šibenik.

Izvor: hps.hr

Najbolja web-stranica

Nagradu za najbolju web stranicu odnosi “Moslavačka gora”, kao ogledni primjerak što bi web stranica posvećena planini trebala sadržavati. Osnovni podaci o Moslavačkoj gori na hrvatskom i engleskom jeziku, planinarske rute, opisi te zemljovidi doprinose kvaliteti ove stranice. Stranicu uređuju Marija, Tamara i Josip Kocet, članovi HPD-a Jelengrad iz Kutine, a nalazi se na adresi https://sites.google.com/site/moslavackagora.

izvor: hps.hr

Najbolja planinarska kuća

U ovoj kategoriji nagrada ide novom planinarskom skloništu Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama kojim upravlja HPD Kapela, Zagreb. Ono se istiće arhitektonskim rješenjem kvalitetom izvedbe te uvelike doprinosi boljim uvjetima za posjetu Bijelim stijenama.

Izvor: hps.hr

Najbolji upravljač planinarske kuće

PD Gromovača, Otočac, je malo ali dobro organizirano društvo koje skrbi o dvama planinarskim objektima na Velebitu, Carevoj kući na Begovači i Rossijevom skloništu u Rožanskim kukovima. Društvo je ove godine provelo više akcija povodom uređivanja spomenutih objekata.

Izvor: hps.hr

Najbolji domaćin planinarske kuće

Nagrada u ovoj kategoriji dodijeljena je domaćinu planinarske kuće Koretić u Žumberku. Srećko Bošković, član PK-a Scout u Samoboru, je dobio nagradu za ljubaznost u prihvatu brojnih planinara kao i za angažman u uređenju planinarske kuće i njezinog okoliša.

Izvor: hps.hr

Najbolji rad s mladima

U ovoj kategoriji najboljom je ocijenjena skupina Mali planinari Samobor, u čiji rad je uključeno mnogo djece i mladih kao i njihovih roditelja. Težište ove godine je bilo na aktivnostima mogućima u vrijeme epidemije. Za najbolji rad s mladima izvršni odbor HPS-a nagrađuje Hrvatsko planinarsko društvo Japetić iz Samobora.

Izvor: hps.hr

Najbolji vanjski suradnik

Nagradu osvaja Javna ustanova Park prirode Velebit zbog uzorne suradnje u provedbi svih planinarskih aktivnosti na području parka.

Izvor: hps.hr

Izvršni odbor je dodatno zapazio te odlučio nagraditi i tri aktivnosti i postignuća u kategoriji posebnih priznanja.

Volonterska inicijativa Čisto podzemlje dobiva nagradu za aktivnosti zaštite krškog podzemlja. Speleolozi su očistili niz jama od otpada te promovirali vrijednosti krškog podzemlja i nužnost njegovog očuvanja. Nagradu je primio voditelj inicijative speleolog Ruđer Novak.

Izvor: hps.hr

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb, okupila se volonterska inicijativa Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu čiji rad je doprinio hitnom uklanjanju najtežih oštećenja pogođenih zgrada. Sudjelovalo je stotinu članova planinarskih društava HPD-a Zagreb-Matica, HPD-a Željezničar, PDS-a Velebit, SK-a Ozren Lukić, Dinaridi DISKF i drugih.

Izvor: hps.hr

Posebno priznanje dobiva i planinar, arhitekt i graditelj Ivan Juretić za angažman na uređenju planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama, zahvaljujući kojemu je to sklonište postalo jedan od najljepših planinarskih objekata u Hrvatskoj.

Izvor: hps.hr

Izvor: hps.hr

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content