Naslovnica Novosti HGSS spašavao iscrpljene planinare na Mosoru

HGSS spašavao iscrpljene planinare na Mosoru

Gorštaci
HGSS spašavanje

Hrvatska gorska služba spašavanja u subotu je spašavala dvoje planinara koji su bez potrebne opreme krenuli na snijegom zatrpani Mosor.

“Proteklih nekoliko dana Mosor je prekriven snijegom te privlači mnoge izletnike svojom ljepotom koja iz podnožja djeluje zaista veličanstveno zbog bure koja je razbistrila sve vidike. No, mnogi zaboravljaju ili uopće ne razmišljaju, kako zima podrazumijeva snijeg, led i niske temperature, te pod obvezno – zimsku opremu”, objavili su iz HGSS – a.

Tu lekciju naučilo je dvoje planinara koji su se ove sunčane subote uputili prema skloništu “Hrvoje Dujmić” koje se nalazi na teško pristupačnom visinskom području Jabukovca, na sjevernoj strani Mosora.

Uvjeti na Mosoru su takvi da se već kod planinarskog doma “Umberto Girometta” zadržao dubok snijeg, a nakon njega, na stazama prema višim nadmorskim visinama, snijeg je sve dublji, te na nekim predjelima doseže i do metra. Planinari su tako, putem prema skloništu upadali u sve dublje snježne nanose, te se vidno iscrpili nakon što su više sati prtili snijeg.

Oko 15:30, iscrpljeni i uplašeni, pozvali su dežurni broj splitske HGSS Stanice odakle su dobili upute što dalje.

Dobro je da su to napravili jer bi veći umor mogao donijeti neželjene posljedice. Poslali su svoju lokaciju – bili su nedaleko od Vickovog stupa. Usmjereni su prema Giromettinom domu, a prema njima su se uputila dva spašavatelja koji su ih presreli putem oko 17:45.

Na snijeg i led bez dereza

Iako opremljeni za noćenje u skloništu, planinari nisu imali ono najpotrebnije za ovakav izlet – dereze. Spašavatelji su im posudili svoje za lakši spust do doma jer se snježni prekrivač, obzirom da je puhala jaka bura i pala je noć, već pretvorio u led. Svi su sretno stigli do doma na Mosoru, gdje su planinari ostali na noćenju, na sigurnom i u toplom.

Stoga, napomena svima, ne krećite na bilo kakav put bez adekvatne zimske opreme, provjere vremenske prognoze i informiranja o stanju na terenu!

Izvor: hgss.hr

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content