Naslovnica Novosti Garminove usluge nedostupne zbog ransomware napada

Garminove usluge nedostupne zbog ransomware napada

Gorštaci
Garmin sat

Garmin, vodeći svjetski proizvođač navigacijskih sustava zadnjih nekoliko dana ima problema s pristupom njihovim uslugama.  Prema pisanju portala BleepingComputer, Garmin je žrtva ransomware napada. Od Garmina se navodno traži da plati 10 milijuna dolara za dekripciju podataka koje su hakeri uspjeli kriptirati.

Nedostupne usluge

Garmin Connect, usluga koju koristi veliki broj vlasnika Garminovih pametnih satova već je nekoliko dana nedostupna te nije moguće napraviti sinkronizaciju sportskih aktivnosti. Među korisnicima ovo je izazvalo strah da su njihovi osobni podaci koji su pohranjeni na Garminovima serverima izgubljeni ili ugroženi .

Usluga flyGarmin koju koriste piloti također je nedostupna. To je nešto ozbiljnija situacija nego s Garmin Connect jer nedostupnost flyGarmin usluge znači da piloti ne mogu ažurirati svoje navigacijske mape s aktualnim podacima.

Garminovo službeno priopćenje

Iz Garmina su se službeno oglasili nakon tri dana priopćenjem da su mnoge usluge i dalje nedostupne te da rade na otklanjanju problema. Korisnički podaci nisu ukradeni, a sve sportske aktivnosti koje vlasnici njihovih pametnih satova pohrane na svoje uređaje moći će biti sinkronizirani s Garmin Connect-om nakon što se sustav vrati online.

Što je Ransomware?

Ransomware je naziv za skup zlonamjernih programa koji korisniku onemogućuju korištenje računala. Nakon zaraze ransomware može šifrirati datoteke ili onemogućiti korištenje tako da se pojavi početni ekran s određenom porukom koju nije moguće maknuti. Od korisnika čije je računalo zaraženo traži se otkupnina u zamjenu za daljnje normalno korištenje računala.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content