Naslovnica Hrvatska VIDEO: Fortica, Omiška Dinara (Planovo -Fortica)

VIDEO: Fortica, Omiška Dinara (Planovo -Fortica)

D. P.

Tvrđava Fortica (303m) smještena je na sjeverozapadnom obronku Omiške Dinare, na strmoj stijeni iznad grada Omiša. Do tvrđave Fortica vodi nekoliko staza, a mi smo odabrali najlakšu (Planovo -Fortica) koja je dobro obilježena. Uspon nije težak, i na kraju ćete biti nagrađeni sa spektakularnim pogledima na grad Omiš, kanjon rijeke Cetine, Brački kanal te otoke Brač, Šoltu i Hvar.

Tvrđava Fortica (Starigrad)

Sama svrha tvrđave bila je obrana od neprijatelja. Fortica je prvenstveno služila za sklonište i u slučaju da je Omiš bio opkoljen s tvrđave bi se bacile velike gromade kamenja koje bi porušile cijeli grad, a samim time bi se uništio i neprijatelj. Do toga ipak nije došlo.

Parking

Ako se dolazi iz smjera Omiša parkiralište se nalazi na cesti Omiš – Podašpilje / Kučiće sa desne strane odmah poslije prvog tunela.

Uspon

Početak staze nalazi se iza parkirališta te je označeno planinarskim markacijama i drvenim putokazima. Staza na početku vodi kroz borovu šumu i nije tehnički zahtjevna. Pred samim vrhom, kada se već vidi tvrđava počinje kraći dio gdje se treba malo popeti po stijenama. Taj dio se može i zaobići. Do tvrđave se laganim korakom stiže za otprilike 30-40 minuta.

Tvrđava Fortica

Dolaskom na vrh shvaćamo zašto se upravo ovi pogledi smatraju najljepšima u Dalmaciji.
Zaista pogledi oduzimaju dah! Hodajući unutar tvrđave gotovo da možete osjetiti dašak prošlosti i barem u mislima vidjeti gusare. Vrijedilo je “produžiti” do Omiša i popeti se na Forticu!

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content