Naslovnica Zanimljivosti Bivši Gurka želi postati prva osoba s dvostrukom amputacijom iznad koljena koja se popela na Mount Everest

Bivši Gurka želi postati prva osoba s dvostrukom amputacijom iznad koljena koja se popela na Mount Everest

Gorštaci

Bivši vojnik iz postrojbi Gurka, koji je izgubio obje noge u Afganistanu, pokušat će popeti se na Mount Everest.

Nakon što je odrastao u Nepalu, Hari Budha Magar se sa 19 godina pridružio Gurka pukovniji britanske vojske gdje je služio 15 godina. Ovaj 43-godišnjak se u Englesku preselio 2009. godine.

Od 2016. godine Everest je njegov san jer je želio postati prvi osoba s dvostrukom amputacijom iznad koljena koja se popela na najvišu planinu na svijetu.

Tijekom ovih šest godina suočio se s više izazova. Prvo je nepalska vlada zabranila uspon osobama s dvostrukom amputacijom i slijepim penjačima, a nakon toga se pojavio Covid te se njegov sponzor povukao iz projekta zbog financijskih razloga.

Ali sada, bivši britanski Gurka i ratni veteran ostavio je sve to iza sebe te je krenuo sa pripremama za uspon na Everest 2023. godine s ciljem da nadahne ljude s invaliditetom iz cijelog svijeta i dokaže da, ako se pruži prava prilika, ništa nije nemoguće.

“Nisam imao mentora ni ljude na koje bih se mogao ugledati kad sam izgubio noge. Želim to promijeniti. Želim pokazati ljudima poput mene da ne bi trebali razmišljati o odustajanju od života jer postoji puno više što mogu učiniti s njim.” izjavio je Hari Budha Magar.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content