Naslovnica Hrvatska Aktivan vikend za HGSS Stanica Makarska

Aktivan vikend za HGSS Stanica Makarska

Gorštaci

Dok su mnogi proveli protekli vikend odmarajući, HGSS Stanica Makarska je odradila četiri akcije. I dalje se nastavlja potraga za stranim državljaninom na Biokovu. No upravo tokom te potrage uočene su dvije situacije koje su mogle dovesti do kobnih posljedica. Prvo su pronađene dvije strane državljanke, majka i kći, kako se kreću prema Sv. Iliji. Neadekvatno opremljene te bez dovoljno vode, već su se nalazile u lošem stanju te su ih članovi HGSS-a sigurno vratili u civilizaciju. Sljedeća akcija je odrađena u podnevnim satima u 16:45 sati kada je strani državljanin, zahvaljujući prisutnosti HGSS-a na Biokovu, zatražio pomoć. Otac, majka i dijete su zaustavili spašavatelje te su zatražili pomoć zbog iscrpljenosti i dehidracije. Otac je također osjećao bolove u predjelu abdomena. Spašavatelji su ih opremili do vozila hitne pomoći.  U međuvremenu je u 17:13 sati, putem Centra 112 zaprimljena dojava o majci i sinu,  koji se nalaze negdje iznad mjesta Živogošće – Strnj, više ne mogu nastaviti put te su dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani. Pokrenuta je spasilačka akcija uz pomoć helikoptera HRZ-a te je alarmirana i ekipa HGSS stanice Split. Spasitelji dolaze do unesrećenih u 18:49 te su nakon okrepe pripremljeni za izvlačenje helikopterom te prevezeni do heliodroma u Makarskoj.

Kao što vidite, ovo je bio buran vikend za ekipu koja već danima provodi potražnu akciju po Biokovo. Sve ove situacije mogle su se spriječiti boljom informiranošću i opremljenošću. Stoga planirajte svoje izlete, osigurajte se da imate dovoljno vode i hrane te adekvatnu opremu. Te prije svega slušajte savjete iskusnijih i ne odlazite na izlete bez da se detaljno informirate o težini staze i uvjetima na njoj. Potrudimo se da spasiteljske ekipe HGSS-a rezerviraju svoje vrijeme i energiju samo za one neizbježne situacije.

NEMA ODMORA ZA SPAŠAVATELJE IZ HGSS STANICE MAKARSKAKad se ponadamo i pomislimo da se situacija malo primirila, desi…

Gepostet von HGSS Stanica Makarska am Sonntag, 16. August 2020

Izvor: HGSS Stanica Makarska

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više