Naslovnica Hrvatska Ako niste znali, bibliografija časopisa Hrvatski planinar dostupna je online

Ako niste znali, bibliografija časopisa Hrvatski planinar dostupna je online

Gorštaci
Hrvatski planinar

Jedan od najvrednijih planinarskih resursa na internetu svakako je bibliografija časopisa “Hrvatski planinar”.

U tijeku trogodišnjeg rada, digitalizirano je ukupno 30.000 stranica, za što je bilo potrebno oko 1000 radnih sati. Osim toga, uloženo je nekoliko stotina sati u prikupljanje i transport starih izdanja, pregledavanje i procjenu kvalitete predložaka, ispravljanje pogrešaka prilikom skeniranja, poravnanje i obrezivanje stranica, te izradu i kontrolu PDF-ova, itd. Za digitalizaciju su korištena četiri računala, tri skenera te osam vanjskih tvrdih diskova kapaciteta 1 Tb. Samo jedna digitalna kolekcija zauzima 2,2 Tb prostora na tvrdim diskovima.

Bibliografija je puštena u rad 4. lipnja 2008., na svečanosti u povodu 110. obljetnice izlaska prvog broja i 100. godišta Hrvatskog planinara.

Hrvatski planinarski savez je 2009. godine darovao digitaliziranu građu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, čime je omogućena dostupnost starih brojeva “Hrvatskog planinara” na internetu. To je značajno povećalo interes za časopis te pridonijelo boljem vrednovanju njegove uloge, ne samo u području planinarenja, već i u hrvatskoj kulturi općenito.

Bibliografija je dostupna na web adresi hps.hr.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content